Workshops en lezingen
Op de Dag van het Schaap kun je gratis verschillende workshops of lezingen volgen. Meld je wel snel aan, want er zijn soms een beperkt aantal deelnemers mogelijk.
De workshops en lezingen:
- Wormbeheersing (workshop) - dierenarts Judith van Andel, Provinos Schapenadviesgroep
- Actualiteit en update over blauwtong, stel vragen over het vaccin (lezing) - René van den Brom, dierenarts en manager afdeling kleine herkauwers, Royal GD
- Wolfpreventie, tips, aanpak (lezing) - BIJ12
- Opfokken van moederloos lam, tips en handvaten (workshop) - Jose van Cranenbroek.
- Genetische diversiteit van Nederlandse schapenrassen (lezing) - Noëlle Hoorneman, WUR
Meld je aan via het aanmeldformulier hiernaast >>>
Tijden, aantal beschikbare plaatsen en aanvullende info
Meer over de workshops:
* (VOL!) 09.30-10.30 uur - Workshop wormbeheersing door dierenarts Judith van Andel van Provinos Schapenadviesgroep.
Praktisch mestonderzoek wat kan helpen bij wormbeheersing op het bedrijf. Je leert de wormsoorten te herkennen aan de hand van onderzoek met zeef en microscoop.
Aantal plaatsen beschikbaar 15
* 10.45-11.30 uur - GD met een update over blauwtong, door René van den Brom
Aantal plaatsen beschikbaar 50
* 11.45 -12.30 uur: Bij12 wolfpreventie
Tips, uitleg, vragen
Aantal plaatsen beschikbaar 50
* (VOL!) 13.00-13.45 uur: Op fokken van moederlooslam door José van Cranenbroek.
José heeft jarenlange ervaring in het opfokken van moederloze dieren. Zijn gaat in op tips en handvaten mee te geven voor een probleemloze opfok.
Aantal plaatsen beschikbaar 20
* 14.00-14.45 uur: Genetische diversiteit van Nederlandse schapenrassen - door Noëlle Hoorneman MSc, Wageningen University & Research
De Nederlandse inheemse schapenrassen tonen een grote variatie in herkomst, gebruiksdoel, uiterlijk en productie. Elf van deze Nederlandse rassen zijn momenteel vertegenwoordigd in de genenbank van het Centrum Genetische Bronnen Nederland (CGN). Onderzoek naar de schapenrassen in de genenbank laat ons zien hoe de genetische diversiteit binnen deze rassen is en hoe sterk ze met elkaar verwant zijn. Effecten van geografie, geschiedenis, gebruiksdoel en genetisch management zijn terug te zien in deze onderzoeksresultaten. Benieuwd naar dit onderzoek, de genetische diversiteit van onze Nederlandse schapenrassen, en wat voor rol de genenbank kan spelen in het behoud van deze genetische diversiteit, schrijf je dan in voor de workshop "Genetische diversiteit van Nederlandse schapenrassen".
Aantal plaatsen beschikbaar 50
Ook interessant en de hele dag toegankelijk:
*Goede wol van de hei
Wol is niks waard, dat lijkt het credo tegenwoordig maar schapenhouder Sjraar van Beek is het daar helemaal niet mee eens. Hij komt op verzoek van de organisatie naar de Dag van het Schaap en laat zien hoe je wel geld kunt verdienen met wol, zoals hijzelf dat inmiddels ook doet met de wol van zijn Kempische Heideschapen. Luister naar zijn goeie verhaal, leer van zijn tips en stel al jouw vragen!
* Hondentrainingen
De gehele dag vinden er permanente trainingen plaats met border collies en kelpies op de Dag van het Schaap. Deze lessen zijn live voor iedereen te volgen, er is ook ruimte om vragen te stellen.
Lees hier meer...
Alle aanvangstijden worden vlak voor de Dag van het Schaap bekendgemaakt. Alles is uiteraard gratis toegankelijk!